Mahikan Trails

Een ‘knowledge keeper’ onthult de geheimen van het woud  

Lisa Monforton

Travel Alberta

Apr 04, 2019 - 4 minuten

Als je verdwaalt in de bossen en iets te eten moet vinden, een wond moet verzorgen of een bed en schuilplaats moet maken, kun je niemand beter dan Brenda Holder bij je hebben. Haar kennis van de planten en bomen die al duizenden jaren door de inheemse bevolking worden gebruikt, zou goed van pas komen.  

Holder, die afstamt van Cree en Irokezen, staat bij de inheemse bevolking bekend als een ‘knowledge keeper’: iemand die alles weet van de inheemse culturele tradities. Het is een rol die in de familie zit en die ze graag vervult. 

Holder en een aantal andere inheemse families zijn de eigenaars en exploitanten van Mahikan Trails, een bedrijf dat in Canmore is gevestigd en workshops over medicinale planten organiseert. Ze groeide op in de buurt van Jasper, Alberta, waar haar grootmoeder haar de vele manieren leerde waarop je planten en bomen kunt gebruiken voor wat je iedere dag nodig hebt, of zelfs om te overleven. Als jong meisje liep ze met haar grootmoeder door het woud en over de velden, terwijl ze goed oplette en kennis in zich opzoog. Holder zegt dat ze affiniteit met planten had, en dat haar grootmoeder daarom veel tijd uittrok om haar te onderwijzen en te delen wat ze wist.

Mahikan Trails

Brenda Holder geeft haar kennis van Alberta’s rijke landschap door.

Travel Alberta | Colin Way

Mensen kennis bijbrengen over de natuur en de cultuur

Hoewel ze het op dat moment nog niet wist, zouden de lessen van haar grootmoeder er op een dag toe leiden dat ze inheemse en niet-inheemse mensen de geheimen van de plantenwereld van Alberta zou bijbrengen.   

Ik zei tegen mijn grootmoeder dat ik arts wilde worden. Ze lachte en zei: ”Misschien word je dat ook wel, maar een ander soort arts dan je denkt”. Het duurde een hele tijd voor Holder de woorden van haar grootmoeder begreep. Pas toen ze aan de universiteit studeerde, drong hun betekenis tot haar door: “Het kwam behoorlijk hard aan. Ik snapte het eindelijk, ik dacht dat ik het begreep.”  

Tijdens een uitstapje met Holder merk je pas hoe enorm veel ze weet. Ze geeft de kennis van haar grootmoeder door en zegt dat in de wouden van Alberta alle ingrediënten te vinden zijn om dingen te maken die we iedere dag als vanzelfsprekend beschouwen. Brood? Bier? Aspirine? Jazeker, zegt Holder. Maar die geheimen geeft ze niet zomaar prijs; daarvoor zul je een van haar workshops moeten volgen.  

Holders Medicine Walk-workshops maken een verpletterende indruk op haar gasten. Ze leren van alles over de vele wilde bloemen en bomen die de inheemse bevolking al eeuwen gebruikt. Die worden op allerlei manieren ingezet, als medicijn tegen griep, bij het maken van sieraden of als basis voor een bed dat insecten afschrikt. (Best handig als je in de wildernis kampeert.) 

Ze kreeg het idee voor de medicijnwandelingen nadat ze met een groep schoolkinderen een uitstapje naar het bos had gemaakt. Tot haar verrassing hadden ze geen idee waar hun voedsel vandaan kwam. Uit de winkel, dachten ze. “Voor mensen is niets zo belangrijk als de natuur om ons heen, die kunnen we voor zo veel dingen gebruiken. En zo leren mensen ook meer over onze cultuur.” 

Veel jonge mensen willen tegenwoordig ‘zelf dingen maken’. Ze willen bijvoorbeeld weten waar hun cosmetica en eten vandaan komen, vanwege hun gezondheid, het milieu en om economische redenen. Haar programma sluit naadloos aan bij die filosofie. “Wat we doen is duurzaam, het laat zien dat we een band hebben met het land.”

De wilde rozen van Alberta hebben honderden medicinale toepassingen. 

Eén plant, honderden toepassingen

Voor de wandeling begint, spreekt Holder uit respect voor het land een zegening uit. Ze draagt haar favoriete jas van huiden, en een rood-groen-gele sjerp die verwijst naar de wortels van haar familie. “(We) vragen toestemming om het bos in te gaan en bedanken de schepper omdat die ons toestaat om hier te zijn.”  

Om de paar meter hurkt Holder neer op het pad om iets te vertellen over een bloem, of om op de bast van een bepaalde boom te wijzen. “Salomonszegel werkt goed tegen pijn in de knieën en de onderrug”, vertelt ze me. “Met de wilg kun je niet alleen een vuurtje op gang brengen, maar hij is ook een belangrijke bron van medicinale steroïden. De nectar van de castilleja is intens zoet. Zelfs de officiële bloem van Alberta, de wilde roos, heeft eindeloos veel toepassingen”, zegt Holder. 

“Het is een geweldige plant”, vervolgt ze, en ze somt op waarvoor je hem allemaal kunt gebruiken: verlichting bij brandnetelsteken, als medicijn voor de ogen en het hart, en als thee. Deze plant is ook goed voor het zenuwstelsel. Elke plant heeft honderden, misschien wel duizenden medicinale toepassingen”, verklaart ze.

Leer hoe je eenvoudige medicijnen en thee kunt maken

Op de eerste dag van de tweedaagse basiscursus, die je het hele jaar door kunt volgen, maken we een wandeling van een of twee uur door een veld of een bos. De volgende dag krijg je praktijklessen, die kunnen bestaan uit het maken van crème, zalf, thee of pakkingen tegen pijn. Veel van die lessen heeft Holders grootmoeder aan haar doorgegeven. 

“De planten wijzen ons de weg tijdens de wandeling”, zegt Holder. “Zo bepaalde mijn grootmoeder vroeger ook onze route. Het gaat erom wat zij onthullen.”  

En hoe maak je nu bier, brood of aspirine met planten uit het woud? Ze geeft niets prijs.  “Dat is een leuke verrassing waar de mensen zelf achter mogen komen.”

Gerelateerde aanbiedingen

Alle aanbiedingen bekijkenMinder Weergeven