Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere online ervaring te bieden. Door deze website te gebruiken of deze melding te sluiten, ga je akkoord met ons cookiebeleid.
NL
  • AU
  • CA
  • CN
  • DE
  • JP
  • KR
  • NL
  • UK
  • US
  • MX
Canmore Cave Tours

Kruip een griezelige en spannende grot in en leer iets over jezelf

Zoey Duncan

Travel Alberta

Mar 08, 2018 - drie minuten

Mijn neus bevindt zich op enkele centimeters van de rotswand en mijn in een overall gestoken achterwerk is net alweer een stuk stoffiger geworden. Terwijl ik de laatste meters van de ‛Laundry Chute’, de stortkoker, afleg, probeer ik niet na te denken over het feit dat ik in het binnenste van een berg zit. Dat is wat er gebeurt als je je in Rat’s Nest Cave in de buurt van Canmore waagt. Het is té absurd, dus je kunt niet nadenken over wat je doet terwijl je het aan het doen bent. Je moet er gewoon op vertrouwen dat je het kunt.

Het is Max Koethers taak om je ervan te overtuigen dat je het kunt. Koether heeft sinds zijn zesde vele duizenden uren rondgekropen in Rat’s Nest Cave. “Er is geen betere visuele metafoor voor het overwinnen van obstakels dan door een gat te kruipen dat er onmogelijk klein uitziet”, zegt Koether. “Je weet dat je het niet kunt en dan doe je het toch.” 

Tijdens de wandeling van een half uur omhoog naar de ingang van de grot op Grotto Mountain zien we een kudde dikhoornschapen, dierensporen en fossielen uit de tijd dat Alberta bedekt was door een weids oceaanrif, lang voordat de dinosaurussen hier leefden.

Canmore Cave Tours

Wandel Grotto Canyon omhoog om bij Rat’s Nest Cave te komen. Onderweg kun je soms dikhoornschapen spotten, terwijl er altijd sporen van Alberta’s verre verleden op je wachten.

De grot is nooit makkelijker dan je denkt. Maar je kunt altijd meer dan je dacht dat je kon.

Voordat we ons langs de steile helling omhoog hijsen naar de ingang van de grot trekken we harnassen aan voor de touwen, plus kniebeschermers, handschoenen, een overall en een helm met hoofdlamp. De volgende vier uur kruipen we op handen en knieën of hangen we aan touwen. Half klimmend, half glijdend dalen we af naar een grote ruimte waar een stapel 3000 jaar oude dierenbeenderen ligt. 

De instructies van Koether voor de 20 meter die we straks moeten abseilen, zijn geruststellend. Zoals hij het vertelt, klinkt alles volstrekt haalbaar, zelfs in het luchtledige boven een gapende kloof hangen. Ik ga stap voor verticale stap en het gaat me goed af: ik knal maar een keer tegen de rotswand aan. Gelukkig is mijn broek niet gescheurd. De man die na mij komt, heeft minder geluk.

Vervolgens komen we bij onze eerste ‛squeeze’. Een ‛squeeze’ is de eufemistische naam voor een klein gat waar je je doorheen moet wurmen. Dit gat is pas ontdekt en heeft zelfs nog geen naam, vertelt Koether. Er worden constant nieuwe ontdekkingen gedaan in deze grot. Dat is wat Koether ook zo blijft fascineren.

Canmore Cave Tours

Recht de duisternis in abseilen in Rat’s Nest Cave is eerst een beetje griezelig, maar vooral een coole en surrealistische ervaring.

“Een bepaald deel van de menselijke geest juicht en komt tot leven bij het idee van een ontdekking,” zegt hij. “Waar anders in de moderne wereld kun je iets vinden wat helemaal nieuw is?”

Je door deze ‘squeeze’ wurmen houdt meer in dan je hoofd door een gat steken. Je moet je hele lichaam erdoorheen kronkelen. Een even vreemde als fantastische ervaring.

Koether stelt iets speciaals voor. Of we zin hebben om de grot in het donker te verkennen? Iedereen stemt ermee in, al aarzelen sommigen. Wat volgt is de zwartste duisternis die een mens op aarde kan ervaren. We giechelen van de spanning terwijl we onszelf langzaam over een vlak stuk duwen en trekken. Tijd en ruimte lijken stil te staan in de minuten dat ik naar de rots tast en daarbij soms de schoen te pakken krijg van degene voor me. Als we onze hoofdlampen weer aanknippen, blijkt dat we 12 meter hebben afgelegd. De route ziet er een stuk makkelijker uit dan in het donker aanvoelde. Het is surrealistisch.

Canmore Cave Tours

Je door sleuven in de grot wurmen, kan onmogelijk lijken, maar met wat aanmoediging van je gids sta je ervan versteld dat het je nog lukt ook.

Een korte afdaling later staan we bij de twee waterpoelen in de Grotto, het diepste punt van onze excursie. De poelen zijn omringd door stalagmieten, een van de vele dingen in de grot die het waard zijn om uitgebreid te bekijken. Na een tijdje moeten we vertrekken. We trekken onszelf aan touwen en kalkstenen uitsteeksels omhoog naar de oppervlakte. Terug in het daglicht kunnen we bijna niet geloven wat we net hebben gepresteerd. Voor Koether is het dagelijkse kost.

“De grot is nooit makkelijker dan je denkt. Maar je kunt altijd meer dan je dacht dat je kon.”

Canmore Cave Tours

Overal in de grot liggen de beenderen van dieren uit de oudheid en vind je rotsschilderingen en fossielen. Tijdens de excursie kom je te weten hoe zij hier terecht zijn gekomen.