Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere online ervaring te bieden. Door deze website te gebruiken of deze melding te sluiten, ga je akkoord met ons cookiebeleid.
NL
  • AU
  • CA
  • CN
  • DE
  • JP
  • KR
  • NL
  • UK
  • US
  • MX

Als je altijd al eens een wolfhond hebt willen aaien (en wie wil dat nu niet?), moet je hier zijn

Travel Alberta

Dec 20, 2017 - leestijd vier minuten

Georgina De Caigny werkte hard aan een carrière in de techniek. Toen kwam Kuna op haar pad en veranderde haar leven volledig. 

Kuna is een hond. Niet het type hond dat in een handtas past of rustig zit te pronken tijdens een hondenshow. Nee, eerder compleet het tegenovergestelde. Kuna is een wolfhond: deels huishond en deels wilde wolf. Toen De Caigny nog studeerde, nam ze Kuna in huis. Deze hond veroverde haar hart en De Caigny besloot haar carrièreplannen te laten varen (“Vijf jaar van mijn leven vergooid”, knipoogt ze). In plaats daarvan zette ze een van de bijzonderste toeristische attracties van Alberta op als het op wilde dieren aankomt: de Yamnuska Wolfdog Sanctuary. 

De Caigny en haar moeder Andi Scheibenstock, een dokter uit British Columbia, richtten de Yamnuska Wolfdog Sanctuary op toen ze beseften dat honden zoals Kuna vaak verkeerd worden begrepen. Ze hebben een uniek karakter en zijn soms moeilijk in de omgang, waardoor ze helaas regelmatig in het asiel belanden. Het duo wil wolfhonden opvangen die door hun baasjes zijn afgedankt, fabels over wolven en wolfhonden de wereld uit helpen en mensen leren hoe ze goed voor een wolfhond zorgen.

Wolfhonden die veel wolvengenen hebben, bouwen soms moeilijk een band op met mensen. Andere eten juist uit je hand. Elke wolfhond heeft een unieke persoonlijkheid. 

Vind je de labradoodle van de buren schattig? De liefde voor een wolfhond gaat een heel stuk verder. De roedel in Yamnuska bestaat uit bewust gefokte dieren die zijn gered. Het gaat niet om kruisingen tussen wilde dieren en huisdieren. De honden van De Caigny zijn afgestaan door eigenaren die beseften dat de zorg voor een wolfhond heel wat meer inhoudt dan de zorg voor een gemiddeld huisdier. Hoe meer wolf er in het dier zit, hoe meer het er als een wolf uitziet – en hoe meer het zich als een wolf gedraagt. Huishonden kun je trainen. Wolfhonden niet echt. 

“Honden kunnen impulsief zijn, maar ze nemen niet echt besluiten”, vertelt De Caigny. “Wolfhonden nemen juist voortdurend besluiten. Het zijn echte probleemoplossers.” De meeste dieren in de opvang kunnen niet worden geadopteerd, omdat ze te veel wolf in zich hebben. Sommige kunnen wel worden geadopteerd – mits er een geschikt baasje wordt gevonden natuurlijk. Daarom wil de opvang mensen leren hoe ze op verantwoorde wijze een wolfhond houden.

Georgina De Caigny vangt wolfhonden op en leert mensen meer over deze mysterieuze maar prachtige dieren. Daar heeft ze haar levenswerk van gemaakt.   

Haar opvang bevindt zich in de heuvels aan de voet van de Rocky Mountains, vlakbij Cochrane, Alberta, net ten westen van Calgary. Vier keer per dag en vijf dagen per week geven De Caigny en haar gidsen een rondleiding over het opvangterrein. Tijdens de rondleiding maak je kennis met de wolfhonden en mag je ze voeren en fotograferen. Je kunt het terrein ook in je eigen tempo verkennen. Je ontdekt hier allerlei interessante feitjes over wolven en wolfhonden.

De unieke persoonlijkheid van elk dier wordt bepaald door zijn genen. De dieren met meer wolvengenen zijn over het algemeen behoedzamer in hun omgang met mensen. Andere zijn socialer naar mensen toe, een beetje zoals een wildere Duitse herder. Maar het zijn stuk voor stuk prachtige dieren. Sommige hebben zelfs beroemde familieleden. De witte wolfhond Zeus is bijvoorbeeld familie van Quigly, de bekende wolvenacteur die Ghost speelt in de tv-serie Game of Thrones. 

Georgina is zeven dagen per week bezig, van zonsopkomst tot zonsondergang. Ze zorgt voor de roedel, onderhoudt het terrein, plaatst foto’s op de Facebook-pagina van de opvang en beantwoordt e-mails van asielen die wanhopig op zoek zijn naar een thuis voor wolfhonden. Georgina had haar leven eigenlijk heel anders voor zich gezien. Haar passie voor het welzijn van deze geweldige dieren bracht haar op een ander pad, maar ze is ervan overtuigd dat haar werk de moeite waard is. De hondenliefhebbers onder ons zijn haar dankbaar.

Gerelateerde aanbiedingen

Alle aanbiedingen bekijkenMinder Weergeven