Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere online ervaring te bieden. Door deze website te gebruiken of deze melding te sluiten, ga je akkoord met ons cookiebeleid.
NL
  • AU
  • CA
  • CN
  • DE
  • JP
  • KR
  • NL
  • UK
  • US
  • MX
Wilde dieren spotten

alle prachtige dieren die je kunt spotten tijdens een wintersafari in Alberta

JEREMY KLASZUS

Travel Alberta

Sep 26, 2017 - Leestijd 4 minuten

Ik weet niet waarom, maar ik had een ouder iemand verwacht toen ik werd opgehaald voor mijn wildsafari in Jasper National Park. Op een sneeuwachtige zaterdagochtend zat ik te wachten in de lobby van het hotel toen er een jonge man met een donkere baard en een klembord kwam binnenlopen. Hij droeg een muts met daarop het logo van een brouwerij. Ik vroeg me af wie het was. Een bezorger?

Dit moet me echt meteen van het hart: Het was stom van me, Pete. Echt stom. Ik had geen enkele reden om te denken dat je ergens in de vijftig zou zijn. Ook millennials kunnen alles weten over de dieren in het park. Dat is me wel duidelijk geworden.

Pete Limoges is ‘nog maar’ 29 en hij was mijn gids op de Winter Wildlife Discovery Tour van SunDog Tour Co. Limoges komt oorspronkelijk uit Montreal. Wat hem vooral aantrok in Alberta, waren de ruige bergparken en hun markante dieren, die zo belangrijk zijn voor de Canadezen. “De Canadese Rockies boden het avontuur, de wildernis en de mogelijkheden die ik zocht”, zegt hij.

Wilde dieren spotten

Coyotes mogen er dan uitzien als een aaibaardere versie van de herder van de buren, maar het tegendeel is waar. Ze worden niet voor niets als valseriken afgeschilderd in veel verhalen van de oorspronkelijke bevolking van Alberta. Niet aaien. Echt niet. Slecht idee. Echt.

Terry Elniski

COYOTE

Terwijl we in oostelijke richting Jasper uit reden, liet Limoges al snel zijn skills zien. Wij zagen niets, maar hij spotte van alles. Hij wees ons op een coyote, die zo’n 300 meter verderop boven op een heuveltje zat, te midden van een stel raven. Met hun smalle snuit en puntige oren zien coyotes er ondeugend uit. In veel verhalen van de inheemse bevolking figureren ze als valseriken. Deze poseerde een tijdje tegen de donkere achtergrond van dennenbomen en wij knipten er lustig op los. Al snel diende het volgende dier zich aan: Limoges wees ons op een Amerikaanse zeearend die hoog boven de coyote cirkelde, echt spectaculair. Het leek wel een scène uit een natuurdocumentaire. Uiteindelijk rende de coyote voor ons langs de weg over en verdween tussen de bomen.


Wilde dieren spotten

Ben je wel eens tegen een helling opgeklauterd? Dan heb je waarschijnlijk een aardig beeld van hoe moeilijk het is om jezelf een weg te banen in de hogere gedeeltes van de Canadese Rockies. En probeer het dan eens met 13 kilo aan hoorns op je voorhoofd. Dat is het lot van een dikhoornschaap.

Nick Parayko

Dikhoornschapen

Als je helemaal omhoog kijkt, zie je vaak die schapen met gekrulde horens op de rotsen langs de weg. Die zoeken daar al balancerend op minuscule rotsen naar zoutafzettingen. Dikhoornschapen met hun gespleten hoeven zijn echte bergbeklimmers. Moeiteloos bedwingen ze onmogelijk steile hellingen. We stopten vaak en dan zette Limoges een veldkijker op, zodat we de dieren beter konden bekijken. Zo zagen we een grote zwart-witte ekster tevreden op de rug van een schaap zitten. Limoges legde uit dat de dikke vacht voor vogels een makkelijke bron van insecten is. De morgen begon goed met een, volgens Limoges, ‘Canadese work-out’. De hoorns van een ram die hij doorgaf kunnen wel 13 kilo wegen. Goed voor de armspieren!


Wilde dieren spotten

Tijdens de overwinteringsperiode maak je weinig kans om een van de ‘koningen van Jasper’ te spotten. Maar je kunt niet lang in de Canadese Rockies verblijven zonder dat grizzlyberen door je achterhoofd gaan. En laat ze vooral lekker in je achterhoofd. Er staan niet voor niets overal in de nationale parken van die pas-op-beren-borden.

Parks Canada

Grizzlyberen

Of het nu winter of zomer is, je kunt Jasper niet bezoeken zonder dat beren door je achterhoofd gaan, zelfs als ze overwinteren. Deze enorme dieren – Parks Canada noemt ze de ‘koningen van Jasper’ – zwierven ooit vrijelijk rond over de vlaktes van Noord-Amerika. Nu leven ze in kleine aantallen in de bergen (In Jasper National Park leven er zo’n 110 van de in totaal ongeveer duizend in Alberta). De grizzlybeer wordt beschouwd als vleeseter, maar het is eigenlijk een alleseter die zich voor 80 tot 90% voedt met planten. Door al dat eten is de grizzlybeer de op een na grootste landcarnivoor van Noord-Amerika. Maar laat je niet misleiden door zijn omvang, want de grizzlybeer kan snelheden halen van wel 55 kilometer per uur.


Wilde dieren spotten

De wapiti heeft het imago van een elegant, indrukwekkend dier. Je staat waarschijnlijk dan ook even raar te kijken als je de lokroep van het mannetje hoort. Een gids uit Jasper beschreef het als de klank van ‘een boa constrictor die op een trompet blaast’.

Colleen Gara

Wapiti’s

Wapiti’s behoren met hun enorme geweien tot de meest statige dieren van het park.
Het geluid dat ze maken, is daardoor des te verrassender: een hoog gejank. Het burlen van de mannetjes lijkt volgens Limoges nog het meest op een boa constrictor die op een trompet blaast. “Een verschrikkelijk, afgrijselijk gefluit.” Op een zijweg buiten Jasper kwamen we 30 wapiti’s tegen. Onze timing was perfect, want tegen het eind van de winter gooien wapiti’s hun gewei af. We spotten een mannetje dat net het ene deel van zijn gewei was verloren en komisch met zijn kop schudde om ook van het andere deel af te komen. “Hij is zijn evenwicht een beetje kwijt”, zegt Limoges. “Ik heb altijd al van wapiti’s gehouden. Ze hebben zo veel karakter.”


Wilde dieren spotten

Canadezen hebben een speciaal plekje in hun hart voor de eland, deels vanwege zijn uiterlijk. In vergelijking met andere, statigere hoefdieren, zoals de wapiti of het hert, is de eland toch een beetje lomp en sullig.

Jasper Tourism

Elanden

De eland is de grootste hertachtige en waarschijnlijk het meest Canadees van alle dieren. De klassieke korte film Log Driver’s Waltz uit 1979 is verplichte culturele kost voor een bepaalde generatie Canadese schoolkinderen. Hierin springt een houtdrijver in geruit overhemd behendig over een eenzame eland in een rivier. Wat de eland betreft klopt dat beeld als een bus. Elanden staan graag in het water en zijn in veel opzichten individualisten. Anders dan wapiti’s leven ze liever alleen dan in groepen. Hun schoffelgeweien worden niet alleen gebruikt om in de bronsttijd de rangorde te bepalen. Limoges vertelde ons over een recentere ontdekking. Elanden gebruiken hun gewei ook als een soort gehoorapparaat om geluiden van het meer of uit het bos op te vangen.

De rest

Dit zijn slechts een paar van de diersoorten die je in Jasper kunt aantreffen. Overal in Alberta zwerven talloze fascinerende dieren over de prairies, door de bossen en in de bergen. In Banff National Park is onlangs de bizon weer uitgezet. Ook kun je in de sneeuw sporen zien van de veelvraat, want die leeft hier ook. In de bergen patrouilleren de zwarte beer en zijn neef, de grizzly. Een Amerikaanse haas die over de weg huppelt, kan een aanwijzing zijn dat er een lynx in de buurt is. Boven op de rotsen zie je niet alleen dikhoornschapen, maar ook vaak berggeiten. Verder dwalen er poema’s en wolven tussen de bomen. Houd je ogen dus wijd open.


Activiteitenaanbieders
Gerelateerde aanbiedingen

Alle aanbiedingen bekijkenMinder Weergeven